Vegan paddenstoelen-linzenburgers

Een van mijn favoriete kookboeken is het kookboek ‘The green kitchen at home’ van het Zweedse echtpaar David Frenkiel & Luise Vindahl.

Zij hebben een fantastisch boek gemaakt over vegetarisch-veganistisch koken, waarbij ze ook letten op alternatieven voor tarwe als je glutenvrij wilt eten. Het kookboek bevat zowel ontbijt-, lunch-, avondetenrecepten als toetjes en lekkere baksels. Elk recept is heerlijk, gezond en gevarieerd. Wat ik fijn vind aan het kookboek is dat zelfs fervente vleeseters de recepten waarderen en het vlees zelfs niet missen.

In 2020 was dit boek kookboek van het jaar in 2017. Inmiddels hebben ze 5 kookboeken uitgebracht in diverse talen. Hun laatste versie heet ‘Little green kitchen’.

Gezondheidsvoordelen van deze paddenstoelen-linzenburgers

Deze burgers staan bol van de vezels! Zowel de linzen als de paddenstoelen als de ui, pompoenpitten, boerenkool en knoflook, bevatten diverse soorten vezels voor een goede stoelgang en een gezonde opbouw van je darmflora. Je darmbacteriën  – die belangrijk zijn voor je weerstand – zijn afhankelijk van vezels en worden heel blij van deze maaltijd. Daarnaast is deze maaltijd rijk aan zwavelrijke groenten zoals ui, knoflook, paddenstoelen en boerenkool. Deze stoffen zijn ook weer belangrijk voor je weerstand.

Pompoenpitten en olijfolie leveren daarbij ook nog gezonde vetten. Linzen en paddenstoelen leveren daarnaast de belangrijke eiwitten voor een goede opbouw van je lichaamscellen en je spieronderhoud.

Waterkers staat bekend als zeer gezond, maar is niet altijd makkelijk te krijgen. De meeste kans heb je in een reformwinkel of biologische supermarkt.

Vegan paddenstoelen-linzenburgers

Dit is een echt goede veganistische burger met een vlezige textuur en volle, aardse smaak. In tegenstelling tot de kant-en-klare exemplaren die je in de supermarkt kunt kopen, bevatten deze burgers geen conserveringsmiddelen en andere rare ingrediënten. Een mengsel van paddenstoelen en linzen vormt de basis, die we aanvullen met wat boerenkool, kappertjes en pompoenpitten. Laat je niet ontmoedigen door het feit dat ze wat lastig te vormen zijn: als ze eenmaal zijn gebakken, vallen ze niet meer uit elkaar.

Je kunt van het mengsel ook falafelballetjes maken die je in de oven bakt.

Je kunt er een patat van zoete aardappel bijmaken.

  • 2 zoete aardappels geschrobd en 3 el extra vierge olijfolie
  • zeezout en vers gemalen peper

Linzenburgers

  • 150 gram pompoenpitten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gepeld
  • handje palmkool of boerenkool, stengels verwijderd, fijn gesneden (of een handje van boerenkool uit een voorgesneden supermarkt zakje)
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gram paddenstoelen naar keuze, schoongemaakt
  • 400 gram luie linzen (linzen uit blik) afgespoeld en uitgelekt
  • 4 eetlepels kappertjes afgespoeld en uitgelekt.
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
  • zeezout en versgemalen peper
  • extra vierge olijfolie, kokosolie, roomboter of ghee om te bakken

Opdienen met een broodje naar keuze

  • veganistische mayo
  • slablaadjes
  • cress (waterkers)
  • plakjes tomaat
  • avocado
  • augurkjes

Bereiden van de burgers

  • Hhak de pompoenpitten fijn in de foodprocessor tot ze de textuur hebben van broodkruimels.
  • Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Snijd de ui, kool en knoflook grof en bak 10 minuten in de pan of tot de ui zacht is. Voeg toe aan de foodprocessor.
  • Verhit de rest van de olie in de pan op middelhoog vuur.
  • Snijd de paddenstoelen grof en bak zonder te roeren 5 minuten of tot ze goudkleurig zijn keer om en bak ook de andere kant 5 minuten of tot de paddenstoelen gaar en goudkleurig zijn. Schep erbij in de foodprocessor.
  • Voeg de rest van de ingrediënten voor de burgers toe aan de foodprocessor, bestrooi met zout en peper en pulseer tot de het  goed gemengd is, maar nog wel een grof mengsel is.
  • Schep een kwart van het mengsel in een grote mengkom en pureer de rest helemaal glad. Schep het gladde mengsel in de mengkom erbij en roer goed door.
  • Vorm met je handen 10 burgers.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag of grillpan op middelhoog vuur. Wacht tot de pan goed heet is en bak dan de eerste serie burgers een paar minuten tot de onderkant goudkleurig is. Keer voorzichtig om met een spatel en bak ook de andere kant een paar minuten of tot deze goudkleurig is.

Opdienen met een broodje naar keuze. Uiteraard kan je helemaal vrij variëren met wat je op je broodje verder wilt toevoegen!

  • veganistische mayo
  • slablaadjes
  • cress (waterkers)
  • plakjes tomaat
  • avocado
  • augurkjes

Je kunt er ook een patat van zoete aardappel bijmaken

  • 2 zoete aardappels geschrobd en 3 eetlepes extra vierge olijfolie
  • zeezout en vers gemalen peper

Bereiden van de zoete aardappelfriet

  • Verwarm voor het maken van de patat de oven op heteluchtstand voor tot 200 C (gasstand 6) en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Snijd de zoete aardappels in dunne frietjes, leg ze op de bakplaten, besprenkel ze met olie, bestrooi met zout en peper en schep goed om.
  • Verspreid over de bakplaten (voor een knapperig resultaat mogen ze elkaar niet raken). Bak 20 minuten, zet de temperatuur op de hoogste stand en bak nog een paar minuten zodat ze goed knapperig worden.
  • De patat is klaar als de aardappel net donkere randjes krijgt.
  • Dien de burgers op in broodjes besmeerd met mayonaise en opgevuld met sla, waterkers, tomaat, chutney, avocado, augurk, en wat friet.

Wil je ook eens paddenstoelenshoarma maken? klik dan hier.

Als je besluit om vegetarisch of veganistisch te gaan eten, let dan op dat je voldoende vitamine B12 aanvult. Dit zit niet voldoende in een plantaardig dieet.

Het bericht Vegan paddenstoelen-linzenburgers verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *