Vitamines 101 – Vitamine B een wondermiddel voor haaruitval?

Er zijn heel veel vitamines beschikbaar en ze zorgen voor een gezond lichaam. Maar welke vitamine heeft u nodig? Vitamine B is één van de vitamines die vrijwel iedereen wel nodig heeft. Maar wat is Vitamine B precies? En is Vitamine B alleen voor haaruitval of zorgt het voor veel meer? Lees deze blog en lees alles over Vitamine B!

Wat is vitamine B en hoe effectief is het?

In dit onderdeel zullen we bespreken van Vitamine B Complex precies inhoudt en waarbij het zou kunnen helpen. Vitamine B complex is eigenlijk een verzamelnaam voor alle vitaminen B. Doordat het complex erg veel vitaminen bevat heeft het dan ook erg veel functies, zoals:

 

• Ze regelen samen de stofwisseling in je lichaam.

• Ze zetten vetten, koolhydraten en eiwitten om in energie. Dit helpt bij vermoeidheid, het vergroot je uithoudingsvermogen en geeft je een fitter gevoel.

• Ze helpen mee om je huid, nagels, zenuwen, ogen en haar gezond te houden.

• Ze houden je spieren en spijsverteringskanaal in een goede conditie en is nodig voor een goede werking van je hersenen, waaronder je geheugenfunctie en concentratievermogen.

• De vitaminen hebben ook een zeer positieve invloed op depressie, stress en geestelijke spanningen.

Het Vitamine B complex bestaat uit 8 essentiële vitaminen.

– Vitamine B1 Zorgt voor de omzetting van suikers in energie

– Vitamine B2 Zorgt voor zuurstof transport in het bloed en helpt bij de stofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydraten.

– Vitamine B3 Bevordert de celademhaling, haalt energie uit suiker, vet en eiwit. Wordt beschouwd als antioxidant. Verlaagt de bloeddruk.

– Vitamine B5 Maakt je lichaam weerbaar tegen infecties en vermijdt allergieën. Effectief tegen een lage bloedsuikerspiegel. Vermindert stress, voorkomt vermoeidheid. Kan kaalheid en grijsheid verminderen.

– Vitamine B6 Verhoogt de weerstand, helpt suikerziekte reguleren, verlicht misselijkheid, helpt huid- en zenuwsymptomen voorkomen.

– Vitamine B8 Helpt tegen eczeem, dermatitis en andere huidproblemen.

– Vitamine B11 Foliumzuur verbetert de melkafscheiding, geeft babies weerstand tegen infecties, helpt een open ruggetje voorkomen, verbetert de huid, verbetert de eetlust en is een natuurlijke pijnstiller. Helpt ook bij bloedarmoede.

– Vitamine B12 Geeft energie, levenslust, verbetert geheugen, concentratie, beschermt tegen allergenen en giftige elementen.

Wat zijn de gevolgen van weinig vitamine B?

Een tekort aan vitamine B12 kan geheugenproblemen veroorzaken. Bij een tekort aan vitamine B12 kan minder DNA worden aangemaakt, dat nodig is als lichaamscellen zich vermenigvuldigen. Vooral bloed- en zenuwcellen vermenigvuldigen zich snel, en daar zijn de effecten van een tekort dus het eerst te merken. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland naar schatting één op de vier ouderen een tekort aan vitamine B12 heeft, door een verminderde opname in het maag-darmkanaal. Dit kan leiden tot bloedarmoede en schade aan het zenuwstelsel. Dat uit zich in symptomen zoals vermoeidheid, gebrek aan eetlust en hoofdpijn, maar op de duur ook in typische verschijnselen als tintelende en gevoelloze handen en voeten, geheugenproblemen en coördinatiestoornissen.

Wat zijn de gevolgen van weinig vitamine B voor je haar?

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen haaruitval als bijwerking hebben. Normaal gesproken groeit je haar terug wanneer de medicatie wordt gestopt, maar sommige medicijnen kunnen leiden tot permanent haarverlies. Vraag daarom aan je arts naar mogelijke bijwerkingen.

Te strakkestaart

Bij traction alopecia ontstaan kale plekken door het haar te strak in staarten of vlechten bijeen te trekken. Ook kan het gewicht van haarextensions te hard aan de haarwortel trekken, waardoor haar afbreekt of uitvalt. Soms trekken mensen onbewust maar wel dwangmatig hun haar uit. Je haar groeit terug, zodra je je haarstijl verandert of stopt met haren uittrekken. Pas wel op, langdurig je haar te strak naar achter trekken kan leiden tot permanent haarverlies.

– Dun & futloos haar

Een bosje futloos stro op je hoofd? In de meeste gevallen moet je simpelweg beter voor je haar gaan zorgen. Dus het haar niet te vaak en/of te heet föhnen, blonderen, blootstellen aan zonlicht en stijlen met agressieve cosmetica.

In sommige gevallen heeft het te maken met een tekort aan bepaalde voedingstoffen. Je haar heeft proteïne, ijzer, omega-3 vetzuren, zink en vitamine A nodig om gezond te blijven. Een extreem dieet kan een tekort aan deze voedingstoffen veroorzaken met als gevolg dof en breekbaar haar. In extreme gevallen kan het haar zelfs uitvallen.
 

Welke vitamines zijn goed voor gezond haar? Vitamine B haaruitval? Vitamine B voor haar?

Gemiddeld groeien er tussen de 100.000 en 150.000 haren op je hoofd. Deze haren groeien ongeveer 0,3 millimeter per dag, wat neerkomt op ongeveer 1 centimeter per maand. Haren groeien niet van de lucht! Ze hebben, net als elke andere cel in je lichaam, dagelijks voedingsstoffen nodig. Dit zijn de belangrijkste:

Selenium voor groei

Dit mineraal heb je maar in kleine hoeveelheden nodig, maar het is wel belangrijk voor de groei van je haren. Het komt in kleine hoeveelheden in veel voedingsmiddelen voor. Voldoende gezonde en gevarieerde voeding is daarom extra belangrijk. Rijk aan selenium zijn orgaanvlees (zoals lever), vis, schelpdieren en paranoten.

Vitamine B8 haargroei? Voor mooi en gezond haar?

Je hebt wel eens van die dagen dat je haar niet doet wat je wilt. In dat geval kan het haar wel wat extra vitamine B8 gebruiken. Deze vitamine wordt ook wel biotine of vitamine H, de H van Haar, genoemd. Vitamine B8 wordt vaak in shampoos of andere haarproducten verwerkt, maar het effect daarvan is verwaarloosbaar. Vitamines moet je van binnenuit binnenkrijgen, en niet van buiten. Via de voeding dus, of via een supplement. Vitamine H komt voor in eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s.

Vitamine B5 tegen haaruitval?

Elke dag verlies je gemiddeld honderd haren. Dit is heel gewoon en geen reden voor paniek, aangezien er ook weer ongeveer honderd haren per dag bij groeien. Er is pas echt sprake van haaruitval als je per dag veel meer haren verliest. Haaruitval kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld door stress, na een bevalling of door ongezond eten waardoor een tekort aan vitamines en mineralen ontstaat. Van pantotheenzuur vitamine B5 werd vroeger beweerd dat het haaruitval kan voorkomen, dit is echter nooit aangetoond. Het is wel zeker dat een gezonde, volwaardige voeding het lichaam helpt in tijden van stress.

Vitamines via crème of voeding?

De huid is gebouwd om te beschermen tegen invloeden van buitenaf. De bovenste laag huid bestaat uit allemaal dode cellen, die een barrière vormen tegen stoffen van buiten. Hierdoor hebben alleen hooggedoseerde, medicinale crèmes het vermogen om door de huid binnen te dringen tot de levende cellen. Deze crèmes zijn uitsluitend op doktersvoorschrift te krijgen. In veel gezichtscrèmes zitten tegenwoordig ook vitamines verwerkt. Het effect van deze vitamines is minder bekend. Onderzoekers vinden over het algemeen geen effect. Het lijkt er dus op dat de vitamines van binnenuit, via de voeding, moeten komen. Maar vitamines in crèmes doen ook zeker geen kwaad. Bovendien is het mogelijk zo dat zelfs de kleine hoeveelheden van gezichtscrèmes bij langdurig gebruik wel een positief effect hebben.

Vitamines in je voeding hebben zeer zeker wel een positieve invloed op je huid. De belangrijkste vitamines voor je huid zijn vitamines A, C en E. Vooral als je rookt is vitamine E van groot belang. Naast de antioxidanten zijn de B-vitamines ook belangrijk voor je huid. Zeker als je veel last hebt van stress is het verstandig om extra vitamine B in te nemen. En dan vooral vitamine B2, B3, B5, B6 en B8.

Wat zijn de gevolgen van te weinig vitamine in het haar?

Vitamines zijn belangrijk voor de haargroei. Vooral de B-vitaminen zijn belangrijk voor de haargroei. Ze zorgen er niet alleen voor dat je haar goed groeit, maar herstellen beschadigt haar en zorgen dat het niet broos wordt. Vitamine A zorgt voor de bevordering van de talgproductie, wanneer je dus te weinig vitamine A binnenkrijgt, dan kun je last krijgen van droog haar. Vitamine E zorgt ervoor dat er voldoende bloed naar de hoofdhuid vervoerd wordt. Hierdoor krijgen de haarwortels de juiste bouwstoffen en kunnen ze optimaal groeien. Het is dus van invloed op de conditie van je haar. Een tekort ervan leidt tot roos en haaruitval.
De mineralen die kunnen bijdragen aan het voorkomen van haaruitval zijn zink en ijzer. Wanneer een tekort aan deze mineralen ontstaat, is er meer kans op haaruitval. Waar ijzer vooral ervoor zorgt dat het haar groeit, zorgt zink ervoor dat je haar sterk blijft en de hoofdhuid gezond blijft.

Welke Vitamine B producten?

Voor oraal gebruik:

Vitamine B12 helpt om vermoeidheid te verminderen, is goed voor het geheugen en voor de concentratie. Vitamine B12 ondersteunt de afweer van het lichaam en heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel.

Lucovitaal Supplementen B Vitamine Complex Forte, zijn voor extra energie bij vermoeidheid, immuunsysteem, concentratie en zenuwstelsel.

– Lucovitaal Supplementen – Q10 Japans 200 mg – 30 capsules

Met Vitamine B12, activeert je natuurlijke energie. De aanmaak van het lichaamseigen Q10 wordt door verschillende factoren bepaald. De Q10 in deze samenstelling is van Japanse origine en is natuurlijk gefermenteerd.

Met een hoge dosering IJzer, Vitamine B12 en Zink zijn deze tabletten ideaal als aanvulling op een vegetarisch dieet. Aan deze formule is zink toegevoegd wat goed is voor huid, haar en nagels en vitamine C voor het behoud van sterke botten.

Deze samenstelling voor hart en bloedvaten bevat: Monacolin K, Vitamine K2 (Menaquinone-7), Vitamine B1 (Thiamine), Vitamine C (Ascorbinezuur)

Deze capsules zijn ook goed voor het gezichtsvermogen, dit helpt om normaal te kunnen zien dit komt door de vitamine B2 en zink. 

Swisse Ultiplus Magnesium – 45 Tabletten

De Swisse Ultiplus Magnesium Tabletten bevatten magnesium en vitamine B6. Magnesium is goed voor de spierfunctie en zorgt met de vitamine B6 voor het goed functioneren van het zenuwstelsel.

 Centrum Multivitamine Voedingssupplement – Select 50+ Advanced – 60 tabletten

De multivitamine van Centrum is het geschikte product voor 50-plussers en bevat alle vitaminen (Vitamine B12 en B6 waaronder), mineralen en luteïne die erg belangrijk zijn om dagelijks goed te blijven functioneren.


Voor uitwendig gebruik:

Fashion Professional Shampoo – Fijn Futloos Haar 900 ml.

Deze shampoo geeft een volledige verzorging voor fijn en futloos haar en is voordelig in gebruik. Met vitamine E en Pro-vitamine B5 voor mooi en gezond haar.

Schwarzkopf BC Shampoo – Dandruff Control 200 ml

De Schwarzkopf BC Shampoo Dandruff Control is een shampoo dat schilferige hoofdhuid en roos bestrijdt. Deze shampoo reinigt uw hoofdhuid diep en voorkomt dat er nieuwe schilfers ontstaan.

Wella Wax – Texture Touch – 100 ml

Deze fijne wax van Wella geeft glans aan het haar. Ook geeft het een prachtige glans door het gehele haar met een anti-frizz effect. Perfect voor het in model brengen van opstandige haar.

Schwarzkopf Osis+ Anti Frizz – Tame Wild 150 ml

Deze Schwarzkopf Osis+ Anti Frizz Tame Wild is een anti frizz creme, dit voorkomt rebels haar. Deze creme kunt u dagelijks gebruiken en beschermd uw haar tegen hitte.

– Curanol Bloedvaten Zalf – 30 gram

De zalf van Curanol houdt de bloedvaten soepel en bevorderd de doorbloeding ter plaatse. De zalf is speciaal ontwikkeld voor uitwendige aambeien.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *