Voedsel voor je huid

Waarom zou je eigenlijk crème op je gezicht smeren? Dat zou theoretisch helemaal nergens voor nodig moeten zijn: je huid maakt immers zelf talg aan. Talg is een lichaamseigen vetstof die je huid beschermt tegen uitdroging door de verdamping van water gedeeltelijk tegen te gaan. Zo blijft je huid soepel, gehydrateerd en beschermd tegen “invloeden van buitenaf” zoals kou, hitte, straling en etsende stoffen. In theorie dus. Want ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik uit de douche kom en niets op mijn edele smoelwerkje smeer, heb ik binnen 30 minuten een ontzettende trekbek. Tot zo ver de krachten van de natuur, dus.

Crème versus talg

Hoezo die trekkerige huid dan? Daar zijn verschillende theorieën over. Allereerst beginnen de meeste mensen, vooral vrouwen, op een zeker moment dagcrème te smeren. Althans, toen ik ooit (lang, laaaaaaaaang geleeeeeeeden) twaalf jaar oud was, kwam mijn moeder aanzetten met een goedbedoelde chemische dagcrème, en die smeerde ik dus op. Vanaf dat moment raakte mijn huid afhankelijk van die crème. Herkenbaar? Je huid is namelijk – net als de rest van de hele levende natuur – een intelligent, zelfregulerend systeem. Als je crème op je huid smeert, past je huid haar talgproductie daarop aan, door die wat naar beneden te schroeven. Bij crèmes die siliconen of minerale oliën bevatten is dat effect heel extreem, maar ook bij natuurlijke crèmes en pure plantenoliën vindt dit effect enigszins plaats. Dit is dan ook de belangrijkste reden om je crème goed af te stemmen op je individuele huidtype, zodat je talgproductie zo min mogelijk wordt ontregeld.

Als je geen crème gaat smeren, houdt je huid het jaren langer uit op diens eigen talgproductie. Maar ook je natuurlijke aanleg speelt een grote rol. Sommige mensen hebben van nature een flink vette huid, en zij kunnen dus heel erg lang, soms levenslang, toe met hun eigen talg zonder extra ondersteuning. De meesten van ons zijn helaas niet zo gezegend.

Naast natuurlijke aanleg en vroeg gebruik van gezichtscrème of olie is ook onze huidige leefomgeving behoorlijk anders dan in de oertijd, waarin al onze natuurlijke lichaamsfuncties nog helemaal au naturelle hun werk konden doen.

In de oertijd hadden we namelijk nog geen hete douche

En ook geen gemotoriseerd (vlieg)verkeer. En ook geen foundation. En ook geen zonnebrandcrème, glanspoeders, gat in de ozonlaag, bestrijdingsmiddelen, man-made straling, lichaamsvreemde vormen van stress (targets halen achter je laptop is bruut slecht voor je lijf), medicijnen (hoera!), antibiotica, bio-industrie en 8 miljard medemensen met wie we de aarde eerlijk moesten delen.

Wél hadden we schilfers, rimpels, pigmentvlekken en littekens, zagen we er op ons 30ste uit als een vijftiger anno 2022 en hadden we een gemiddelde levensverwachting waar een modern mens van acute schrik ogenblikkelijk van in een ijsbad zou gaan zitten.

Kortom: met huideigen talg redden de meesten van ons het simpelweg niet meer.

OK, dus crème smeren?

Oui, crème smeren.

Volgende kwestie: wat voor crème dan?

Jaaaaaaaa en nu wordt het leuk! Want Pigge is een specialist op het gebied van natuurlijke huidverzorging. Met onze 173 jaar aan vakkennis hebben we dé perfecte lijn verzorgingsproducten ontwikkeld die je lichaamseigen huidfuncties precies op de juiste manier ondersteunen. Uiteraard meukvrij.

Wat zit er in een goede crème?

Plantaardige olie

Allereerst bevat een goede crème een collectie natuurlijke plantenoliën. Plantenoliën bevatten vetzuren die je huid elastisch houden. Plantenoliën trekken in je huid en doen hun werk vanuit de diepere huidlagen. Er zijn drogende en vettende plantenoliën. Meer hierover kun je nalezen in dit blog. In de verschillende Huidbalans-crèmes zitten onder andere kokosolie, macadamiaolie, amandelolie, avocado-olie, hennepzaadolie, zonnebloemolie, teunisbloemolie, arganolie, jojobaolie (is scheikundig gezien eigenlijk een was), donzige moerasbloemolie (Limnanthes alba), rozenbottelolie, duindoornolie, lijnzaadolie, druivenpitolie en rijstkiemolie.

Natuurlijke was

Was is een vettige stof die vast is bij kamertemperatuur (met uitzondering van jojobaolie, wat officieel ook een was is, maar dan vloeibaar). Wassen hebben een extra beschermend effect op je huid, ze beschermen tegen uitdroging door het verdampen van water tegen te gaan en kunnen het product waarin ze verwerkt zijn wat steviger maken van consistentie. Ze maken producten bovendien extra voedend. In de producten van de Huidbalans zit onder andere sheabutter, jojoba-olie (is dus een was), cacaoboter en carnaubawas.

Vochtbindende elementen

Een gezonde, soepele huid bevat genoeg water in de onderste huidlagen. Als er te veel water verdampt uit de verschillende huidlagen, droogt je huid uit. Dit kun je zien doordat er sneller fijne droogtelijntjes ontstaan. Ook ontwikkelt een huid die te weinig water vasthoudt sneller roodheid en schrale plekken. Heb je dus een rode, uitgedroogde huid en/of schrale plekken, óók als je je huid rijkelijk hebt ingesmeerd? Dan bevat je crème te weinig vochtbindende elementen. Naast een goede vochtinbrengende crème is het gebruik van een stevig vochtinbrengend serum onder je dagcrème een effectieve manier om je gezichtshuid extra rustig en ontspannen aan te laten voelen.

Hyaluronzuur is een van de bekendste en effectiefste natuurlijke vochtbinders.

Ook Aloë vera is met haar gelachtige substantie een goede natuurlijke vochtbinder.

Ceramide Np – ceramiden zijn wasachtige vetten die van nature in grote hoeveelheden voorkomen in de buitenste huidlaag. Het stevige spul tussen je huidcellen bestaat voor ongeveer de helft uit ceramiden: als je huidcellen de bakstenen zijn, zijn ceramiden het cement. Ceramiden spelen een belangrijke rol in het onderhouden van een gezonde huidbarrière en houden je huid goed gehydrateerd door vocht in te brengen in je huid. Door een crème te gebruiken met ceramiden maak je deze natuurlijke huidfuncties sterker en kun je het herstellende vermogen van je huid ondersteunen. Leuk weetje: een te hoge pH (dus een te alkalisch milieu) op je huid belemmert de aanmaak van ceramide in je huid. Dit is een van de redenen waarom je huid zo droog wordt van het gebruik van zeep.

Ook ectoïne is een krachtpatser als het aankomt op vocht inbrengen. Over ectoïne lees je verderop meer.

Verwendingetjes

Naast de juiste combinatie van vet- en vochtcomponenten bevat een goede crème wat lekkere extra’s. Want waarom niet? Dit kunnen extra verzachtende componenten zijn, zoals allantoïne. Of extra antioxidanten zoals vitamine C en vitamine E, die je huid beschermen bij het verouderingsproces zodat ze er fris en jeugdig (jawel) uit blijft zien. Ook ingrediënten voor het bindweefsel in je huid, zoals ectoïne, zijn erg leuk. Tot slot zijn herstellende ingrediënten populair. Hieronder zet ik een rijtje unieke verwenstofjes uit de Huidbalans-lijn voor je op een rijtje.

Porphyra Umbilicalis is een stoer algje dat zichzelf met slimme trucjes beschermt tegen straling. Door een extract van dit algje in je crème te verwerken, krijgt ook je crème deze natuurlijke uv-A-filterwerking. Porphyra beschermt je huid tegen de schadelijke effecten van het daglicht, helpt rimpelvorming te vertragen en verzorgt ouderdomsvlekken. Op die manier heeft het een anti-huidverouderende werking.

Verwar dit uv-A-filter niet met een uv-B-filter dat als zonnebescherming (tegen verbranding) gebruikt wordt. Ezelsbruggetje: uv-A = Ageing (veroudering) en uv-B = Burning (verbranden).

Tocopherol is de biochemische naam voor natuurlijke vitamine E. Deze vitamine wordt zowel in- als uitwendig ingezet om je huid een stevige oppepper te geven. Vitamine E is een antioxidant die je huid helpt te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf en binnenuit, en zorgt voor een mooi egaal huidprofiel.

Ascorbyl palmitate is vetoplosbare vitamine C. Vitamine C is in de meeste vormen een wateroplosbare stof, maar er bestaan ook vetoplosbare varianten, zoals liposomale vitamine C en ascorbylpalmitaat. Het voordeel van het lipofiele karakter van deze vitamine C is dat het dus goed mengt met vetten en haar werk goed kan doen in vette weefsels, zoals de membranen van de huid. Vitamine C is eveneens een belangrijke antioxidant voor ons lichaam, die we zowel in- als uitwendig kunnen toepassen. In haar vetminnende gedaante is vitamine C goed voor het bindweefsel in de huid en het is daarom erg populair als anti-aging-ingrediënt.

Ubiquinone is de systemische naam voor het stofje co-enzym Q10. Q10 speelt een rol in de energiestofwisseling voor cellen en wordt – ook weer zowel oraal als dermaal – veel gebruikt om je huid te laten stralen.

Ectoïne is een natuurlijk ingrediënt, afkomstig van micro-organismen die leven onder extreem vijandige omstandigheden, bijvoorbeeld in geisers (hitte), zoutmeren (hoge zoutgraad) of woestijnen (droogte). Om zich te beschermen tegen deze negatieve milieu-invloeden produceren deze micro-organismen ectoïne. Ectoïnen zijn moleculen die grote hoeveelheden water binden en het vermogen hebben om de concentratie van water in de cellen te stabiliseren. Ectoïne heeft daardoor hydraterende effecten en beschermt je huid tegen weersinvloeden (denk aan zon, zee en wind). Ectoïne beschermt de huid tevens tegen te snelle veroudering door andere externe invloeden, zoals oppervlakte-actieve stoffen (zeep, chemicaliën, bestrijdingsmiddelen, dampen), warmte of koude.

Al deze eigenschappen maken het geschikt voor de verzorging van een droge, gevoelige en oudere huid.

Let op: de ectoïne die verwerkt zit in Huidbalans-crèmes beschermt niet tegen zonnebrand.

Allantoïne komt in de natuur in tarwekiemen en smeerwortel voor. Het is een zeer geliefd ingrediënt vanwege haar verzachtende eigenschappen en de effecten op het herstellend vermogen van de huid.

Krijg je ook zo’n zin om lekker te gaan smeren? De hele Huidbalans productlijn shop je hier.

 

 

Het bericht Voedsel voor je huid verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *