Wanneer Eau de Parfum of Toilette gebruiken? Lees het verschil!

4 jul. 2018 12:30:07

Parfum, de meeste mensen kunnen niet meer zonder. Als je een parfumerie inloopt zie je vaak een hele boel geuren bij elkaar, er is zoveel keus, daardoor is het moeilijk om de juiste geur te kiezen. Na veel luchtjes op een papieren staafje te hebben gespoten weet je vaak wel welke jij het lekkerste vindt ruiken. Maar dan kom je erachter dat er van dat luchtje een Eau de Toilette, Eau de Parfum en een Parfum is. Om een keuze te kunnen maken is het wel makkelijk om te weten wat het verschil is tussen die drie.

Wij hebben alles op een rij gezet om het zo wat makkelijker te maken voor je. In deze blog lees je wat het verschil is tussen alle verschillende geuren.

Het verschil in prijs tussen Parfum en Eau de Parfum / Toilette

Tussen de drie verschillende geurtjes zit een verschil in prijs. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een geurtje van Chloé, zie je dat ze van de lijn love story een eau de parfum en een eau de toilette hebben. De eau de parfum is €62,34 voor 30ml en de eau de toilette is €54,40 voor 30ml, dat is bijna €10 verschil.

Dat prijs verschil heeft te maken met de hoeveelheid geurbestanddelen het geurtje heeft. In eau de toilette zitten minder geurbestanddelen dan in eau de parfum. Een gewone parfum zou daarom nog duurder zijn dan de eau de toilette en een eau de parfum omdat daar nog meer geurbestanddelen zitten.

Een eau de parfum is dus duurder dan een eau de toilette, maar is een eau de parfum dan ook beter? Ja, een eau de parfum is beter en dat zie je daarom ook terug in de prijs. Een eau de parfum blijf je namelijk langer ruiken dan een eau de toilette.

Bespaar op geur en kosten met deze tips

De geur van jouw parfum / Eau de Parfum en Eau de Toilette gaat langer mee met deze tips. Verleng de geur van jouw parfum met deze tips en doe langer met jouw geur!

DO’S & DONT’S

Do’s

–       Het beste is om je parfum op te spuiten nadat je in bad bent geweest of net gedoucht hebt. Je huid is dan schoon en zo kan de parfum zich beter hechten aan je huid.

–       Zorg ervoor dat je niet overdrijft met de hoeveelheid. Je wilt dat de parfum mensen aantrekt en niet dat mensen er van weglopen. De beste plekken waar je parfum kan aanbrengen is op je polsen, nek, borst, achter de oorlellen, binnenkant van de elle boog en achter je knieën. Het bloed loopt daar dicht bij het oppervlak van de huid en daardoor verspreid de geur snel.

–       Geef de parfum de tijd om te drogen voordat je kleren aantrekt. Als je te snel aankleed betekent dat er een deel van de parfum op de kleding terecht komt in plaats van op de huid.

–       Het is belangrijk om aandacht te besteden aan alle andere lichaamsproducten die je gebruikt (deo, bodylotion, aftershave, enz) Die geuren creëren een geurbarrière waar je parfum bijna niet door heen kan komen. Als je wilt dat je parfum er echt uit springt is het belangrijk dat je andere producten een vergelijkbare geur hebben of van hetzelfde merk komen.

–       Het klinkt misschien vreemd, maar let op het weer bij het aanbrengen van de parfum. Over het algemeen blijven geuren langer hangen als het buiten warm weer is, terwijl koud weer het tegenovergestelde effect heeft.

Dont’s

–       Doe niet eerst je kleding aan en daarna pas de parfum. Er zijn enkele parfums die kleding of edele metalen zullen beschadigen of de parfum laat vlekken achter. Je hoort je lichaam te parfumeren en niet de kleding die je draagt.

–       Mensen die parfum aanbrengen op de polsen wrijven daarna de polsen tegen elkaar. Als je dat doet kan de parfum dramatisch veranderen.

–       Net noemde ik de punten waar je de parfum aan moet brengen, maar dat betekent niet dat je ze allemaal in één keer moet parfumeren. Madame Coco is een expert en haar vuistregel is dat je parfum moet spuiten waar je gekust wilt worden. Een andere regel van haar is dat je 3 sprays van eau de parfum moet gebruiken en 5 sprays van eau de toilette

–       Spuit geen parfum in je haar, het kan slecht reageren op haarproducten en het kan overweldigende geur creëren.

–       Vaak spuiten mensen hun geur opnieuw op als ze de parfum zelf niet meer ruiken, dat moet je niet doen. Je bent zelf gewend geraakt aan je geur en daarom ruik je de geur zelf niet meer. Het kan helpen om van tijd tot tijd verschillende geuren te gebruiken in plaats van er maar één te kiezen.

Waar bestaan alle geuren uit?

Een geur bestaat uit geurbestanddelen, water, alcohol, kleurmiddel en fixatiemiddelen. Hoe meer geurbestanddelen, hoe langer de parfum blijft hangen en hoe beter je deze ruikt. Dus als je wilt dat je parfum lang blijft hangen, ga dan voor een parfum met veel geurbestanddelen. De alcohol in de parfum verdampt snel. In de alcohol zitten geurbestanddelen ‘verpakt’ de laatste geurbestanddelen blijven hangen op je huid. Als je een nieuwe geur opspuit, wacht dan even met ruiken. Hoe meer geurstoffen in de parfum zitten, hoe sterker en duurder het flesje is.

Parfum

Parfum heeft de meeste geurstoffen, het bevat namelijk 20% tot 40% geurstoffen in de parfum. Een paar druppels van de parfum is al voldoende om de parfum de hele dag te ruiken! Van een parfum hoef je dus zeker niet veel te gebruiken! Als je in een dichte ruimte bent ruik je de geur van je parfum beter dan in open ruimtes, daarom moet je als je in een dichte ruimte bent niet teveel van de parfum op spuiten. Een parfum is duur, maar doordat je maar een paar druppels op hoeft te doen, kun je heel lang doen met een parfum

Eau de parfum

Eau de parfum heeft weer net wat minder geurstoffen dan parfum. Het bevat 10% tot 20% geurstoffen. Eau de parfum blijft zo’n zes uur hangen en is de meest voorkomende samenstelling. Een eau de parfum is veel goedkoper dan een gewone parfum dat komt omdat in parfum meer geurbestanddelen zitten dan in een parfum. Maar dat wil niet zeggen dat een eau de parfum ook meteen veel slechter is dan een parfum. Als je een eau de parfum goed gebruik, zul je de geur langer ruiken. Spuit de parfum op warme plekken en je zult merken dat de geur veel langer mee gaat!

Eau de toilette

Eau de toilette is een lichte, waterige formule en heeft de minste geurbestanddelen van deze drie, namelijk 5% tot 10%. Eau de toilette blijft daarmee zo’n vier uur zitten. Een eau de toilette is veel goedkoper dan een eau de parfum en parfum. Een eau de toilette moet je vaker per dag op doen om lekker te blijven ruiken. Doordat je vaker moet spuiten, gaat een eau de toilette veel minder lang mee dan een parfum en een eau de parfum, hierdoor zul je dus vaker een nieuwe moeten kopen en ben je uiteindelijk meer geld kwijt dan dat je een parfum of eau de parfum koopt.

Let op: Geurconcentraties kunnen verschillen per merk. Van het ene merk kan de eau de toilette sterker zijn dan een eau de parfum van het andere merk.

Conclusie
Parfum blijft dus het langste zitten en is het duurste, maar je doet er wel het langste mee. Het is dus aan jou wat je liever hebt, of een zwaardere parfum die je maar één keer op hoeft te spuiten en er de hele dag van kan genieten, of een minder zware die je dan twee keer per dag op spuit.

Het kan zijn dat je allergisch bent voor parfum. De geurstoffen die in het luchtje zitten kunnen huidirritatie, hoofdpijn en moeilijkheden bij het ademhalen veroorzaken. Dus als je allergisch er voor bent neem dan geen parfum of eau de parfum. Kies dan voor de eau de toilette omdat daar een lagere geurconcentratie in zit.

Tip: Spuit je luchtje alleen op je kleding en niet meteen op de huid. Zo voorkom je irritaties en kun je wel je favoriete geur dragen!

Etiquette over parfum

De etiquette over parfum hangt af van het land en het moment. Over het algemeen gebruik je ’s ochtend minder parfum dan dat je ’s avond gebruikt. En in kleine ruimtes gebruik je minder parfum dan in grote ruimtes. Ga je bijvoorbeeld een avond uit, kun je wat meer parfum opspuiten dan dat je een avond bij je familie zit. En in landen zoals Japan waar de mensen heel dicht op elkaar leven, zijn geurtjes die overdreven zijn heel ongepast. Maar kijk je naar zuidelijke landen gebruiken mensen echt heel veel parfum, omdat de mensen daar veel meer buiten leven.

Parfum is tegenwoordig iets extra’s, het is niet om je lichaamsgeur te verdoezelen want daar hebben we nu deodorant voor. Dus als je een compliment krijgt over je deo, dan is de deo te overheersend en moet je de volgende keer iets minder deodorant gebruiken. Een lekkere parfumgeur zorgt ervoor dat je schoonheid en charme bewonderd kunnen worden. Vaak ruik je de parfum die je op hebt zelf niet. Dit komt doordat je hersenen eraan wennen. Wil je weten of andere mensen je parfum wel ruiken? Het beste wat je dan kunt doen is het aan je vrienden vragen, meestal geven hun er eerlijk antwoord op.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *