Wat zijn de oorzaken van een rood hoofd?

Een rood hoofd kent vele oorzaken. Naast schattig blozen kan een rood hoofd natuurlijk oorzaken hebben die van serieuzere aard zijn. Roodheid is vooral zichtbaar op de wangen, hals, neus, voorhoofd en oren. Benieuwd naar de oorzaken van een rood hoofd en waar de oorzaak eventueel bij u ligt?  Lees hier de 10 verschillende oorzaken van een rood hoofd. Bekijk nog meer leuke blogs op voordeeldrogisterij.nl. Neem ook nog een kijkje in de webshop! In het ruime assortiment van voordeeldrogisterij is er altijd wel een product voor u.

Er zijn vele oorzaken die kunnen lijden tot een rood hoofd. Lees hier onder de oorzaken en bekijk de website eens voor producten die kunnen helpen tegen deze problemen.

Hormonen

Hormoonschommelingen kunnen ervoor zorgen dat je een rood hoofd krijgt. Hevige hormoonpieken ontstaan onder andere gedurende de puberteit, zwangerschap, overgang en menstruatie. Vooral zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang krijgen vaak last van een rood gezicht. Roodheid door hormonen gaat vaak samen met gloeiend wangen en zweten. Ook kun je je hart doorgaans ergens anders in het lichaam voelen kloppen.

Opvliegers

De term opvlieger of opvlieging wordt meestal gebruikt voor een bepaald overgangsverschijnsel. Van het ene op het andere moment ontstaat een hittegolf die vanuit je borst, rug en armen naar je hoofd stijgt. Een opvlieger gaat veelal samen met hevige transpiratie en een erg rood gezicht. Een opvlieger ontstaat in beginsel door ontregeling van het temperatuurcentrum in je hersenen.

Door het defect krijg je het erg snel warm. Je lichaam wil de overmatige warmte graag zo snel mogelijk kwijt. Om de warmte af te voeren worden je bloedvaten verwijdt, en zodoende ontstaat de typische hittegolf. Opvliegingen ontstaan niet alleen tijdens de overgang, maar ook door toedoen van bepaalde medicijnen. Hierbij kun je denken aan Remicade, Imuran en Humira.

Nervositeit

Nervositeit ook wel zenuwachtigheid genoemd veroorzaakt vaak een rood hoofd. Nerveusheid ontstaat meestal vanwege een bepaalde angst of verwachting. Je bent bijvoorbeeld bang dat er iets vervelend te gebeuren staat of bent bang om een uitglijder te maken. Het vervelende van nervositeit is dat je ook bang kunt zijn om rood te worden. Als je je drukt maakt om je roodheid, wordt je je juist rood en warm. Als je de warmte op voelt komen, wordt je nog meer nerveuzer en roder.

Een rood gezicht vanwege nervositeit gaat vaak samen met warmtevlagen, angstzweet, hakkend praten, verhoogde hartslag, duizelingen en maagpijn. De achterliggende oorzaak van nervositeit is meestal verlegenheid, schaamte of een gebrek aan zelfvertrouwen. Vooral situaties waarbij je in het middelpunt van de belangstelling staat, is de kans op een rood hoofd erg aanwezig.

Benauwdheid

Benauwdheid is dat ene gevoel wanneer je niet genoeg lucht krijgt; je hebt het idee buiten adem te zijn. Benauwdheid gaat vaak samen met een rood hoofd. In sommige gevallen ontstaat benauwdheid door een gebrek aan zuurstof, maar kortademigheid kan nog veel meer oorzaken hebben. Zo kunnen astma, allergieën, hitte en intensieve lichaamsbeweging benauwdheid veroorzaken. Als je vaak benauwdheid en kortademigheid ervaart, dan is het misschien verstandig om je huisarts te raadplegen en je hart/longen te laten onderzoeken.

Allergische reactie

Je gezicht kan rood worden vanwege allerlei verschillende allergieën. Een bekende allergische aandoening die roodheid van het gezicht kan veroorzaken is pollen-allergie oftewel hooikorts genoemd. Behalve voor stuifmeel kun je ook allergisch zijn voor andere dingen die je inademend, waaronder huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt en schimmelsporen. Veel mensen weten niet dat ze allergisch zijn.

Hoge bloeddruk

Mensen met een verhoogde bloeddruk (hypertensie) hebben in veel gevallen stelselmatig last van een rood hoofd. Als jouw gezicht en hals voortdurend rood is of er ontstaan rode vlekken, dan is het zeker verstandig om eens bij je huisarts je bloeddruk te laten meten. Een te hoge bloeddruk ontstaat in veel gevallen door overmatige zoutconsumptie en mentale stress. Test gerust jouw bloeddruk met de hulp van een professionele bloeddrukmeter of neem anders contact op met de huisarts.

Oververmoeidheid

Een rood hoofd kan simpelweg een symptoom zijn van oververmoeidheid en uitputting. Het kan natuurlijk ook zijn dat je oververmoeid raakt en een rood gezicht krijgt door een achterliggende aandoening. Hierbij kan je denken aan allergieën, astma, hoge bloeddruk, hyperventilatie en allerhande hart- en longklachten. De combinatie van roodheid en een gevoel van uitputting kan een reden zijn om eens langs je huisarts te gaan.

Alcohol

Alcohol verruimt je bloedvaten en zorgt zodoende voor een rood hoofd. Als gevolg van alcohol in je bloed ontspannen de spiertjes in de bloedvatwand, waardoor de bloedvaten wijder worden en er dus meer bloed doorheen kan komen. Het kan echter ook zijn dat je lijdt aan alcohol-intolerantie of allergisch bent voor een speciaal bestanddeel van alcoholische drankjes (druiven, granen etc).

Koorts

Koorts is een natuurlijke verdedigingsreactie van het lichaam. Omdat jouw immuunsysteem je lichaam beter kan verdedigen tegen bacteriën en virussen, wordt de interne thermostaat in je hersenen omhoog gezet. Het nadeel van koorts is dat je je behoorlijk beroerd kan voelen. Koorts kan hallucinaties, koortsstuipen en uitdroging veroorzaken. Ook krijgen de meeste mensen een rood hoofd als gevolg van koorts.

Blozen

Blozen is eigenlijk geen echte oorzaak van een rood hoofd, maar een alternatieve term voor ‘ rood worden’. Blozen houdt in dat je gezicht NIET van nature rood is, maar van het moment zomaar rood wordt. Blozen ontstaat eigenlijk altijd door verwijding van de bloedvaten (vasodilatatie). Als je bloedvaten zich verwijden, dan bevatten ze meer bloed. Dat komt vanwege de toenemende hoeveelheid onderhuids bloed daardoor lijkt je huid roder te worden.

Je huid voelt bij het blozen warmer aan en kan bovendien gaan tintelen. Bij mensen die extreem rood worden door blozen, liggen de bloedvaten doorgaans erg dicht aan het huidoppervlak. Oppervlakkige bloedvaten zijn namelijk makkelijker door de huid heen te zien. Een blos of blosje kan eigenlijk ontstaan door alle oorzaken die genoemd zijn. van hormoonschommelingen tot opvliegers en van benauwdheid tot nervositeit.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *