Welke etherische oliën helpen om beter te slapen?

Etherische (essentiële) oliën zijn een uniek geschenk uit de natuur. Het zijn aromatische vloeistoffen die door destillatie en andere extractiemethodes gewonnen kunnen worden uit bloemen, bomen, wortels, struiken en zaden. Deze subtiele oliën zijn het hart en de ziel van de planten en worden vaak de ‘levensenergie van de natuur’ genoemd. Sommige daarvan zijn geschikt om beter te kunnen slapen? Verderop in dit artikel vind je de lijst.

Anders dan de naam doet vermoeden, bevatten etherische oliën geen vet zoals bijvoorbeeld amandelolie of jojobaolie. De oliën zijn heel vluchtig, vandaar dat ze etherisch heten. De naam komt van het woord ether: lucht van de hemel. Deze oliën bepalen niet alleen het plantenaroma, maar zijn voor de plant ook van vitaal belang om te groeien, te leven, zich te ontwikkelen en zich aan te passen aan het milieu.

Etherische oliën kunnen heel breed worden ingezet bij allerlei situaties. Ze worden gebruikt in crèmes, balsems, bad-oliën en basis-oliën, maar ook in pure (in water) in een etherische-oliebrander. Door het verdampen kan je een kamer een aangename geur geven, of reinigen van luchtjes en ziekteverwekkers. In crèmes en basis-oliën kunnen etherische oliën verwarmen, verkoelen, regenereren en verzorgen.

Hoe werken etherische oliën?

Je zal vast wel eens bij ons in de winkel geweest zijn. We verkopen veel kruiden en specerijen en zodra je onze winkel nadert, komt onze specifieke geur je eigenlijk al tegemoet. DE GEUR, ja wat is onze winkelgeur eigenlijk? In ieder geval is het een uniek mengsel van kruiden en specerijen waarmee klanten ons kunnen identificeren. Zelfs als we als personeel ergens anders zijn dan bij Pigge! Bijvoorbeeld in een andere winkel voor een boodschap. Geur roept in ieder geval allerlei associaties op. Ons personeel houdt van onze Pigge-geur en onze klanten ook! 😉. Geur brengt dus bepaalde emoties naar boven. Van de geur van koffie worden we blij, van de geur van zweetsokken of stinkende was worden we niet blij.

Werkzaamheid

Etherische oliën worden opgenomen door de huid en slijmvliezen waardoor ze een fysiologisch effect hebben. Daarnaast kunnen ze door hun geur een emotioneel en psychologisch effect hebben. Ze werken onder andere op ons limbische systeem, een groep structuren in onze hersenen die betrokken zijn bij emotie, emotieregulering, emotioneel geheugen, genot en motivatie. Lavendel heeft zo een kalmerend effect op de hersengolven. Bij uitwendige toepassing kunnen etherische oliën ook een helende werking hebben omdat ze inhoudsstofjes bevatten die bijvoorbeeld ontstekingsremmend of bacteriedodend zijn.

Welke etherische oliën zijn slaapbevorderend?

Er zijn zeer veel etherische oliën die de slaap kunnen bevorderen, waar we er vandaag een paar van uitlichten. Wat sowieso belangrijk is, is dat je de geur van een olie wel moet kunnen waarderen, anders werkt het niet ontspannend. Soms kan je ook geuren combineren om tot een aangenamere compositie te komen.

Bergamotolie helpt bij depressiviteit, hysterie en nerveuze spanning. Het kalmeert angst en onrust en kan helpen bij hyperactiviteit. Geur: citrus, frissig. Deze geur is de bepalende geur van earl grey thee. Het is een uitermate positieve geur voor onze geest.

bergamotolie

Citroenmelisse-olie kun je toepassen bij boosheid, overgevoeligheid, zwaarmoedigheid, paniek, shock, depressiviteit, nerveuze spanning. De olie is kalmerend bij angst en onrust en kan verlichtend werken bij hartkloppingen.
Geur: citrusachtig en frissig.

melisse 10 beste rustgevende kruiden

Echte Lavendelolie is een hele veelzijdige olie en voor veel situaties te gebruiken. Hij kan helpen bij ongeduld, achterdocht, depressiviteit, hysterie, nerveuze spanning.
Geur: bloemig en kruidig. Hij is heel opvrolijkend bij zwaarmoedige mensen. Kan goed helpen bij mensen die moeite hebben met inslapen.

lavendel

Kamille-olie is er in drie variaties die allemaal fijn zijn: de blauwe, roomse en Marokkaanse. Hij kan helpen bij boosheid, overgevoeligheid, ongeduld, paniek, depressiviteit, ergernis en geïrriteerdheid, hysterie, nerveuze spanning.
Geur: bloemig en kruidig.

kamille 10 beste rustgevende kruiden

Mandarijnolie is heel geschikt voor bejaarden en drukke kinderen en heel huidvriendelijk. Hij helpt bij nervositeit.
Geur: citrus en frissig en fruitig.

mandarijnolie

Sandelhoutolie helpt bij nerveuze spanning en depressiviteit.
Geur; zwaar, aards, notig. Sandelhout heeft een hele typerende geur waar sommige mensen heel erg van houden. Hij neemt spanningen weg en wordt veel gebruikt bij meditaties.

sandelhoutolie

Vetiverolie helpt bij zwakte, depressie en slapeloosheid. Hij werkt In een oliebrander
desinfecterend voor de lucht. Het is een vrij stroperige olie, dus soms moet hij met wat zuivere alcohol verdund worden.
Geur: zwaar, aards, notig. De geur heeft een aardende werking.

vetiverolie

Ylang-ylang-olie: Deze olie is misschien wel een van de meest erotische geuren. Hij helpt bij boosheid, paniek, depressiviteit, nerveuze spanning.
Geur: bloemig, jasmijn achtig, zwaar, aards. Hij ontspant het centrale zenuwstelsel.

ylang ylangolie

Combinaties

Etherische oliën kan je ook met elkaar combineren. Geuren die uit dezelfde geurfamilie komen, geven vaak mooie combinaties. Zo heb je bijvoorbeeld een uitgebreide familie van de notige geuren en een van frissige geuren.

Je kan bijvoorbeeld mengen

 • Kamille en lavendel
 • Bergamot met melisse, lavendel of mandarijn

Uiteraard zijn er vele combinaties mogelijk.

Hoe gebruik je de etherische oliën?

Voor het optimale effect gebruik je niet te veel olie. Een sterke geur werkt te stimulerend. Dit geeft dan weer te veel prikkels. Dus met mate gebruiken.

 • Hand- of voetenbad: paar druppels op een badje
 • In een groot bad: 8 tot 10 druppels mengen in een andere badolie of -melk.
 • In een etherische oliebrander met een waxinelichtje: 5-10 druppels in het kommetje met water
 • Op een geurblokje: paar druppels
 • Op een zakdoek: paar druppels
 • Als massageolie: de algemene stelregel is 1 theelepel etherische olie op 100 ml basisolie.

Met welke vette basisolie kan je een massageolie maken?

 • Amandelolie
 • Jojobaolie
 • Olijfolie
 • Avocado-olie

Hoe gebruik je de etherische oliën?

 • Gebruik etherische oliën nooit onverdund op je huid, daarvoor zijn ze, op een paar oliën na, bijna allemaal te sterk.
 • Pas op met het gebruik van etherische oliën op een beschadigde huid, je kan dan beter de dosering verlagen.
 • Sommige etherische oliën kunnen in de zon je huid gevoelig maken voor reacties, dus pas op met onbeschermd in de zon lopen.
 • Neem etherische oliën alleen inwendig in onder begeleiding van een aromatherapeut die daarvoor opgeleid is. Sommige oliën kunnen bij inwendige inname schadelijk zijn.
 • Raadpleeg altijd vóór gebruik een deskundige in geval van zwangerschap, borstvoeding, ziekte of medicijngebruik.

Wil je zelf meer met etherische oliën aan de slag? Lees dan de volgende boeken

Aromecum van Harmen Rijpkema
Hemelse geuren van Susanne Fischer-Rizzie

Het bericht Welke etherische oliën helpen om beter te slapen? verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *