Welke factor zonnebrand is geschikt om bruin te worden zonder te verbranden?

29 jun. 2018 10:39:12

Nu de zon weer tevoorschijn is, is het erg belangrijk om je goed in te smeren met de juiste zonnebrand. Maar welke factor ben jij nu nodig? En word je nog wel bruin met een hoge factor zonnebrand? Kom van alles te weten over zonnebrand in deze blog!

Welke factor zonnebrand?

Er zijn meerdere factoren, zo heb hele sterke zonnebrand maar ook minder sterke. Welke factor is nou precies geschikt voor mij? Er zijn een paar dingen wat bepalen welke factor jij moet gebruiken:

– Hoelang blijf je in de zon?

– Welk huidtype heb je?

– Waar je in de zon zit

– Het tijdstip dat je in de zon zit

 

Welke factor ben jij nodig?

– Factor 5-10: getint huidtype, verbrand (bijna) nooit, word snel bruin

– Factor 10-15: Vrij lichte huidtype, verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin

– Factor 15-20: Licht huidtype, verbrandt vrij snel, word langzaam bruin

– Factor 30: Zeer licht huidtype, verbrandt snel, bruint niet

Het verschil tussen factor 30, 40 & 50 is de tijd die je in zon kunt zitten. Een hogere factor biedt dus nauwelijks of geen extra bescherming. Maar als je langer in de zon wilt gaan zitten kan een hogere factor goed van pas komen.

 

Fabeltjes en feitjes over zonnebrand

Onder de zonnebank is een goede voorbereiding voor op de zon.

Dit is een fabel: De straling die de zonnebank afgeeft is anders dan die van de zon afkomt. De zonnebank geeft voornamelijk UVA-straling af, terwijl de zon UVA én UVB-straling afgeeft. Deze stralingen zijn erg verschillend. UVA-straling zorgt voor een verandering van het pigment in de huid dat er al zit, maar het wordt niet aangemaakt. Hierdoor krijg je sneller een bruine kleur maar deze kleur blijft niet lang zitten en geeft ook weinig bescherming.

UVB-stralingen zorgt ervoor dat de huid melanine aanmaakt, dit is de huideigen stof die aanmaak van pigment stimuleert. Het duurt wel langer voordat je bruin bent, maar de kleur blijft wel langer zitten. Door UVB-straling wordt de huid ook dikker, wat weer een betere bescherming biedt tegen de zon. Je kunt dus het best je huid aan de zon laten wennen, dit doe je door af en toe in de zon te gaan zitten. Gebruik hiervoor wel zonnebrand die bij je huidtype past.

 

Mensen met een getinte huid hebben geen zonnebrand nodig.

Dit is een fabel: Een getinte huid moet net zo goed worden beschermd als een lichte huid. Mensen met een getinte huid kunnen wel een zonnebrand met een wat lagere SPF gebruiken. Zonnebrand is belangrijk bij elk huidtype.

 

Hoe hoger de SPF hoe minder zonnebrand je nodig bent

Dit is ook weer een fabel: Elk UV-filter systeem werkt alleen effectief als je genoeg crème gebruikt en het goed verdeeld over het hele lichaam. De SPF (Sun Protection Factor) werkt alleen als je voldoende crème, lotion of spray gebruikt. Ook moet je je regelmatig insmeren.

 

Met een hoge SPF wordt je niet bruin

Dit is een fabel: Het effect van UV-straling onderschatten mensen vaak. Zowel in de schaduw als op een bewolkte dag, bijna 85% van de zonlichtintensiteit word gereflecteerd door zand, water en gebouwen. Zelfs in de schaduw krijg je nog stralingen op je. Ook een hoge SPF houdt niet alle UV stralingen tegen, hierdoor word je huid wel gekleurd, maar verbrand je niet.

 

Hoe weet je of je bent verbrand?

Het gebeurt zonder dat je het door hebt, een lekker dagje aan het strand, je komt thuis en je ziet al dat je huid rood word. Hoe weet je nou echt of je verbrandt bent? En zijn er ook dingen wat de pijn verzacht? 

 

Het duurt paar uur voordat je het voelt

Wanneer je verbrandt voel je dat niet gelijk, je huid wordt meestal pas rood na 2 tot 6 uur. De pijn voel je pas na 6 tot 48 uur. Het vervellen en het jeukende gevoel kan nog paar weken blijven. Denk er altijd aan om je goed in te smeren met de juiste zonnebrand.

 

Je kunt griep symptomen krijgen

Uit een onderzoek blijft dat niet alleen je huid wordt beschadigd maar ook lichamelijk kan je er last van krijgen. Je kunt bepaalde griepsymptomen krijgen, zoals koorts, koude rillingen, misselijkheid, spugen en zwakheid. Mocht je hier last van hebben kun je het best zo snel mogelijk naar de huisarts of ziekenhuis gaan.

 

Aloë Vera werkt verzachtend

Er zijn veel soorten aftersun producten op de markt. Een aftersun met aloë Vera erin is het best, het werkt verkoelend en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Dus de perfecte oplossing voor je rode huid!

 

Zuiveringszout voedt je huid

Wanneer je verbrandt bent kan het erg pijnlijk zijn om te douchen of in bad te gaan. Het beste wat je kunt doen is een koud bad nemen met daarin een paar schepjes zuiveringszout. Zuiveringszout heeft namelijk verkoelende als verzorgende eigenschappen, en kan er daardoor voor zorgen dat jouw huidje straks weer goed gevoed is en weer snel herstelt.

Advies

– Smeer altijd genoeg op, het werkt alleen effectief met de juiste hoeveelheid.

– Ga je vaak het water in? Kies dan voor een waterproof zonnebrand. Blijf wel regelmatig smeren!

– Dure zonnebrand is niet altijd beter, dus ga voor een goedkopere en wees er niet zuinig mee!

– Ook je gezicht insmeren, zon is erg schadelijk. Zeker als je een gevoelige huid hebt!

 

 

 

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *