Welke luier, maat en gewicht past bij mijn pasgeboren baby?

22 jan. 2016 16:20:52

Luier, luiers, voordelig, tips, ouders, baby, wegwerp, verzorging, kindje, kindjes, comfort

Alle ouders zitten in het begin van hun ouderschap met dezelfde vraag; wat is nou de geschikte luier voor mijn pasgeboren baby? Vandaag de dag onderscheiden luiers zich in merk, maat en prijs. Het is daarom het juiste moment om uit te zoeken welke luier perfect is voor uw pasgeboren baby. Er zijn een paar verschillende soorten luiers zoals de katoenen wasbare luier en de wegwerpluier. Ben je geïnteresseerd naar de juiste informatie en tips? Lees dan gerust verder.

De belangrijke aandachtspunten voor het kiezen van een luier

Er zijn een paar verschillende soorten luiers zoals de katoenen wasbare luier en de wegwerpluier. Voor pas beginnende ouders is het moeilijk om te bepalen welke luier juist nou precies goed is voor hun baby. Voor welk soort luier kies je dan? Voor een deel zal de keuze afhangen van het gebruiksgemak, echter de kosten van de luiers spelen net zo’n belangrijke rol.

De wegwerpluiers

Deze type luiers zijn overal te koop in een grote variatie van soorten en maten, Luiers voor meisjes en jongens, luierbroekjes voor wanneer je kindje al kan lopen. Na het gebruik gooi je de dichtgevouwen luier gelijk in een luieremmer. Voor onderweg, of als je kindje last heeft van dunne ontlasting, zijn wegwerpluiers ontzettend handig. Alhoewel gedurende dagelijks gebruik zitten er wel wat nadelen aan. Door het absorberende vermogen van de wegwerpluiers voelen kindjes niet dat ze nat zijn en zijn hierdoor gemiddeld later zindelijk dan kindjes die wasbare luiers om hebben.

Tips voor het gebruiken van wegwerpluiers

• Kies de juiste maat voor je kind, dat voorkomt doorlekken.
• Verschoon je kindje niet onnodig vaak, dat kan ook behoorlijk in de kosten schelen.
• Ga niet op het idee uit van dat A-merken altijd beter zijn dan eigen merken. bij verschillende testen zijn huismerken van drogisterijen als beste uit de test gekomen.

De wasbare luiers

Wie bij wasbare luiers nog het ouderwetse beeld voor zich heeft van vierkante lappen stof die met een grote veiligheidsspeld worden vastgezet, denken in de verleden tijd.
Tegenwoordig zijn er katoenen wasbare luiers met klittenband in diverse kleuren van stretchmateriaal, inclusief een goede pasvorm en comfort die veelal gebruikt worden in combinatie met een los overbroekje.
Er zijn ook wasbare luiers met drukknoopjes die in maat verstelbaar zijn, dit worden meegroeiluiers genoemd. Wasbare luiers worden vaak nog steeds katoenen luiers genoemd, echter kunnen ze ook gemaakt zijn van een ander materiaal, polyester, rayon, en/of bamboevezel.

Voor extra bescherming en opname kun je in de luier nog een inlegger doen van papier of katoen, daardoor worden de luiers ook minder smerig. Deze inleggers laten het vocht door, maar niet de ontlasting waardoor de luier zelf veel minder vies wordt en daarnaast hoef je deze niet voor te weken. Omdat de wasbare luiers helemaal geen chemische gels of dioxine bevatten zullen ze veel minder prikkelend zijn voor de huid van de baby.

Tips voor het gebruik van wasbare luiers

• Wasbare luiers kun je ook vaak tweedehands in kopen, of langer bewaren.
• Was de luiers op 40 graden. Zet vuile luiers in een emmer met koud water bij hevige vlekken maar daarnaast ook tegen flinke stank.
• Luiers kunnen gewoon gewassen worden met de andere gewone was.
• Gebruik absoluut geen wasverzachter dat is erg belangrijk, dit sluit de stof af hierdoor neemt het katoen minder vocht op.
• Met papieren inlegdoekjes of katoenen nacht inleggers kun je de luiers minder heet te wassen. Gooi de inlegdoekjes nooit in de wc, omdat dit voor verstopping kan zorgen.

Wasbare luiers of wegwerpluiers?

De wasbare luiers voelen meestal zachter aan dan de wegwerpluiers en alhoewel wegwerpluiers ook ademend zijn kunnen de hydraterende en absorberende chemicaliën prikkelend zijn voor de huid van sommige (pasgeboren) baby’s wat dus heel vervelend is. Dit komt omdat wasbare luiers geen absorberende ingrediënten hebben, hierdoor kunnen de billetjes sneller nat aanvoelen. As het kindje hier uitslag van krijgt, zul je dus vaker moeten verschonen.

De kosten van luiers

De kosten van de luiers zijn erg afhankelijk van het merk wegwerpluier of het soort type wasbare luier dat de ouders, en naturlijk van hoevaak dat je verschoont. Over het algemeen gezien zijn wegwerpluiers een stuk duurder dan wasbare luiers. Vooral pasgeboren baby’s gebruiken gemiddeld 10 luiers per dag. Gemiddeld heeft een kindje 3 jaar en 2 maanden een luier om. Waarbij kindjes die wasbare luiers dragen meestal eerder zindelijk zijn. Dat buiten beschouwing gelaten ben je in deze periode gemiddeld voor wegwerpluiers €1217,- in totaal kwijt en voor wasbare luiers €815,-. Dat is per maand gerekend rond de €32,- voor wegwerpluiers en voor €21,- wasbare luiers in de maand.

Om toch op voordelige wijze te profiteren van een wegwerp babyluier raden wij aan om online te bestellen. Grote hoeveelheden zijn dan eenvoudiger te verkrijgen, hierdoor valt de prijs per luier natuurlijk veel lager uit.

Welke maat voor welk gewicht?

Omdat luiermaten gebaseerd zijn op het gewicht van de baby, kun je de maat het beste bepalen door je kindje te laten wegen. Pasgeboren baby’s worden kort na de geboorte gewogen en een week na de kraamtijd komt het consultatiebureau langs om de baby te wegen. Het is misschien overzichtelijker om de juiste informatie in een schema te verwerken voor extra duidelijkheid. Dit schema laat zien op welke leeftijd een kindje gemiddeld in een speciaal soort luier past. Dit is een globaal overzicht want natuurlijk is ieder kindjes anders.

Maat

Gewicht (KG)

Leeftijd

0

1-2

Prematuur

1

2-5

0-1 maand

2

3-6

0-3 maanden

3

4-9

1-8 maanden

3+

5-10

2-12 maanden

4

7-18

5 maanden – 4 jaar

4+

9-20

9 maanden – 5 jaar

5

11-25

15 maanden – 7 jaar

5+

13-27

2-8 jaar

6

Vanaf 15 kg

3 jaar en ouder

 

Verdere aandachtspunten

Wanneer je als ouders ongeveer weet welke luiermaat je kindje zal hebben op een bepaalde leeftijd, zijn er nog andere dingen om rekening mee te houden bij het aanschaffen van wegwerpluiers.Sommige baby’s reageren bijvoorbeeld allergisch op een bepaald soort merk, terwijl ze daar geen last van hebben bij een ander merk. Daarnaast hebben verschillende merken natuurlijk ook een andere pasvorm, waardoor een bepaald merk wellicht niet goed aansluit bij het kindje en er lekkage kan ontstaan. Het kan ook voorkomen dat een merk eerst goed paste bij de baby en ineens niet meer goed aansluit. Let daarom altijd goed op de juiste maat en een merk dat perfect aansluit bij uw (pasgeboren) baby.

Pampers baby luiers online bestellen?
Sweetcare baby luiers online bestellen?

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *