Welke stijltang kiezen? Met dit advies maak je altijd een weloverwogen keuze!

Wat is een goede stijltang? Er zijn verschillende soorten stijltangen die geavanceerde eigenschappen bevatten en altijd een mooi resultaat oplevert. Maar als alle stijltangen allemaal zo goed zijn, welke haarstijltang moet je dan kiezen? Het is niet voor niets dat mensen zich dan vaak gaan afvragen: Welke haarstijltang moet ik kopen? Welke haarstijltang past bij mij? Hoe moet ik een haarstijltang kiezen? Welke haarstijltang is goed? In deze blog wordt grondig uitgelegd waar je op moet letten bij het kopen van de beste stijltang. We bespreken essentiële onderwerpen en bepaalde extra functies die je misschien wilt. Je kunt vervolgens zelf bepalen waar jouw nieuwe haarstijltang aan moet voldoen en welke haarstijltang bij jou past.

Het is een uitgebreide blog, maar dan kun je een weloverwogen keuze maken als het gaat om de juiste stylingtang.

1. Hoe vaak wil je de stijltang gaan gebruiken?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: Hoe vaak wil je de haarstijltang gebruiken? Is dat dagelijks? Op de vrijdag- of zaterdagavond als je op stap gaat? Of alleen op speciale gelegenheden zoals een verjaardag?

“Ik ga mijn haarstijltang vaak gebruiken

Als je de haarstijltang vaak wilt gaan gebruiken, meerdere keren per week, dan raden we aan om een van de volgende te kiezen:

De twee voordelen van keramische stijltangen en titanium stijltangen zijn de egale verspreiding van warmte en het anti-frizz effect op je haar. Dankzij de egale warmte verspreiding profiteert elke haar op je hoofd van evenveel warmte. Je kunt je voorstellen dat als één plek heel warm wordt en de andere plek niet of nauwelijks dat dit niet goed is voor het model en de gezondheid van je haar. Daarnaast bevatten dergelijke platen negatieve stoffen, deze zorgen ervoor dat je haar minder statisch wordt en gladder wordt. Keramische stijltangen en titanium stijltangen kosten wel wat meer, maar dan heb je ook wat.

Wat is het verschil tussen keramische platen en titanium platen?
Keramische platen zijn wat zachter, goedkoper en prima voor fijn tot normaal haar. Titanium platen zijn steviger, wat duurder. Ook zijn titanium platen meer geschikt voor dikker, stugger en kroeshaar. Professionele stijltangen bevatten meestal titanium platen, omdat ze het meest geschikt zijn voor alle haartypen.
Daarnaast kom je bij het uitkiezen van stijltangen vaak het begrip Tourmaline of Toermalijnen tegen. Dit is een soort gesteente dat wordt fijn gemaald om vervolgens gemengd te worden met keramiek of titanium. Dit verklaart dan ook de naam Keramische/Ceramic Tourmaline of Titanium Tourmaline. Tourmaline zorgt er uiteindelijk voor dat je haar nóg gladder wordt. Ook is tourmaline ook geschikt voor alle haartypen.


Ik ga mijn haarstijltang af en toe gebruiken

Als je de haarstijltang af en toe wilt gaan gebruiken, maximaal één keer per week, dan kun je er ook voor kiezen om een ander soort plaat te nemen. Bijvoorbeeld een haarstijltang met keramische coating.

Deze coating geeft hetzelfde effect als een keramische plaat, alleen is de kans groter dat de coating na verloop van tijd gaat slijten. En als dat eenmaal gebeurt, word je haar blootgesteld aan de onderlaag. Dit kan bijvoorbeeld aluminium zijn. Word je haar hieraan blootgesteld? Dan geniet het niet meer van de voordelen als anti-frizz en extra glans. Sterker nog, je haar zal er sneller door beschadigen.

Stijltangen met keramische coating kosten in ieder geval een stuk minder dan stijltangen met 100% keramische of titanium platen, met of zonder tourmaline.

 

2. Wat is je haartype?


Afhankelijk van je haartype, moet je nieuwe haarstijltang bepaalde temperaturen aankunnen. De temperaturen van stijltangen variëren tussen de 60°C en 230°C. Soms kun je deze temperaturen in trappen van 10°C verzetten. Bij een enkele haarstijltang kan dat ook per 1°C. Deze zijn als het ware traploos. Kijk niet naar het aantal warmtestanden, maar juist naar de gewenste temperatuur. De temperatuur is namelijk gekoppeld aan je haartype.

In de meeste gevallen staat bij haarstijltangen een reeks van temperaturen aangegeven. Bijvoorbeeld 150°C – 230°C. Dit wil echter niet altijd zeggen dat de haarstijltang alle temperaturen aankan die binnen die reeks vallen. Het kan goed zijn dat de haarstijltang in dit voorbeeld, slechts 150°C, 180°C en 230°C aankan. Let er dus op dat je gewenste temperatuur één van deze temperaturen is óf dat in de omschrijving/op de doos staat beschreven dat de haarstijltang geschikt is voor jouw haartype.

In het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

 • Heb je fijn of dun haar? Dan heeft je haar in de meeste gevallen minder hoge temperaturen nodig. Je dunne haar neemt warmte sneller op en vormt zich sneller naar de nieuwe vorm: steil haar. In de meeste gevallen is een haarstijltang die je op 180°C in kunt stellen voldoende voor fijn, dun haar. 
 • Heb je geverfd of beschadigd haar? Dan geldt eigenlijk hetzelfde als bij fijn of dun haar. Een haarstijltang die je in kunt stellen op 180°C is voldoende. We raden echter af om een haarstijltang op beschadigd haar te gebruiken. 
 • Heb je dik, stugger of kroeshaar? Dan heeft je haar in de meeste gevallen juist wat hogere temperaturen nodig. Dik haar neemt warmte minder snel op en vormt zich ook minder snel naar de nieuwe vorm. In de meeste gevallen is een haarstijltang die je op 220°C in kunt stellen voldoende voor dik en stug haar.
 • Haarbescherming stijltang? Ongeacht je type haar, raden we altijd aan om een thermische bescherming of heat protection spray in je haar aan te brengen. Hiermee bescherm je je haar tegen de hitte van de haarstijltang.

Let op: De bovenstaande zinnen zijn richtlijnen. Het materiaal van de plaat kan invloed hebben op de temperatuur en dus je haar. Het beste is om uit te proberen welke temperatuur het beste bij je past. Ook is belangrijk om te kijken wat jezelf het meest fijnste vindt en waar je mooi steil haar van krijgt zonder dat je haar uitdroogt. Het advies is dus om eerst altijd te beginnen met een lage temperatuur en dan keer op keer de temperatuur te verhogen. Op deze manier kun je op verantwoorde wijze de beste temperatuur voor je haar bepalen.

De nieuwste soort stijltang is de stoom stijltang. Deze type stijltangen zijn speciaal ontwikkeld voor droog en beschadigd haar. Door het stoom openen de haarschubben, waardoor bijbehorende verzorgingsproducten kunnen worden opgenomen door het haar.

3. Wat voor doel wil je bereiken met de stijltang?

Hoewel de naam stijltang het al zegt, is een stijltang een tang om je haar mee steil te maken. Maar met een goede stijltang kun je er vaak meer mee. De juiste techniek gecombineerd met het juiste apparaat, maakt dat je naast steilen, ook krullen en meer volume kunt maken! Maar waar moet ik opletten voor een goede stijltang?

 • Wil je met de stijltang alleen steilen? Dan zit je bij de goede blog want dat is wat een stijltang voor dient!
 • Wil je met de stijltang ook krullen en volume maken? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.
  Ten eerste, kijk of de stijltang afgeronde platen heeft. Dit houdt in dat er een ronding aan de randen zit, zodat je haar niet door een puntige hoek wordt geknikt tijdens het draaien.
  Ten tweede, kijk of
   de platen flexibel zijn. Flexibele platen zitten wat losser in de stijltang, waardoor ze meer kunnen bewegen. Dit meebewegen maakt het makkelijker om krullen of slag in je haar te creëren.

 

4. Checklist: Moet je nieuwe stijltang voldoen aan één van onderstaande functies?


Wat is nou een goede stijltang? Wilt u naast de andere functies meer uit een stijltang halen? Neem deze checklist door een maak een weloverwogen keuze!

 • Kleur en motief.
  Natuurlijk heeft de kleur geen invloed op de functionaliteit van de stijltang, maar we kunnen ons voorstellen dat je een kleur of motief wilt die je heel mooi vindt of je wilt het laten matchen met je gehele beauty garderobe. Zo ja, dan is kleur dan inderdaad een belangrijk puntje om op te letten.
 • Temperatuur weergave.
  Sommige stijltangs hebben een schermpje waar de temperatuur op wordt weergeven. Maar anderen vinden de ouderwetse manier fijner en vinden het al goed genoeg om simpelweg een stand te kiezen zonder display. Het kiezen van een stand doe je meestal met een druk-, schuif- of draaiknop.
 • Lengte van de kabel of draadloos?
  De lengte van de kabel van de stijltang is vaak ook erg belangrijk om het optimale uit de stijltang te krijgen. Bevindt het stopcontact zich in de buurt van je spiegel? Heb je überhaupt nog een plekje over in het stopcontact? En hoeveel bewegingsvrijheid wil je terwijl je de stijltang gebruikt? De meeste stijltangen hebben namelijk een kabel van 3 meter of 2,70 meter. 
  Maar gelukkig zijn er zijn ook draadloze stijltangen, ofwel stijltangen op batterij of accu. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat de accu altijd opgeladen moet zijn. Ook hebben veel stijltangen ook een 360 meedraaiende kabel. Draai je de stijltang een slag naar rechts of links? Dan draait de kabel mee. Dit gaat slijtage van de stijltang tegen en maakt het gebruik van de stijltang een stuk aangenamer.
 • Breedte van de platen.
  De breedte van de platen van de stijltang kun je ook het beste even overwegen. Een brede plaat is handiger om dik haar te steilen. Je kunt dan een grotere haarlok in één keer pakken en dat scheelt weer tijd in vergelijking met een dunne plaat. Een smallere plaat kun je het beste gebruiken om dun haar te steilen. Meestal wordt de grootte van de stijltang gedefinieerd door de breedte. Als je een stijltang hebt gevonden waarmee je ook krullen kunt maken, dan maak je met smalle platen kleinere krullen en met brede platen wat grovere krullen.
  Daarvoor geldt onderstaande:
  – Klein & voor dun haar = Smaller dan 1 inch.
  – Standaard & voor normaal haar = 1 inch (2,54cm)
  – Groot & voor dik haar = Breder dan 1 inch.
 • Merk.
  De meeste mensen kiezen een stijltang op basis van het merk. Het merk kan een voorkeurskwestie zijn waar je je keuze op wil baseren. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer meer opties.
 • Heat protection.
  Haarbescherming stijltang? Een bijgevoegde thermische bescherming oftewel heat protection spray kan iets zijn wat jij belangrijk vindt. Door een haarbescherming stijltang spray in je haar aan te brengen, bescherm je je haar tegen de hitte van de stijltang en ook andere hitte stylingtools! Vaak zijn er ook setjes waar je de spray gratis bij krijgt. 
  Overweeg daarnaast of je een stijltanghouder of hittebestendig matje wil. Vaak wordt een stijltang op een wasbak of iets anders neergelegd. Maar je kunt je stijltang beter in een stijltanghouder doen of op een hittebestendig matje leggen. Zo weet je namelijk zeker dat brandplekken in bijvoorbeeld slaapkamer of badkamer worden voorkomen. Bovendien is het ook beter voor je stijltang. Bij veelvuldig gebruik van een stijltang kun je ook een hitte beschermende handschoen overwegen. Deze handschoen houdt de warmte van de tang tegen. Mocht het warme deel van de stijltang je hand per ongeluk raken, dan voorkom je dat je jezelf verbrandt.
 • Instant heat.
  Instant heat is een functie die vaak gewenst is bij een stijltang. Dit betekent dat als je de stijltang aanzet en de juiste temperatuur instelt, de platen binnen enkele seconden opgewarmd zijn. Door deze functie is de stijltang snel klaar voor gebruik. Overweeg daarom ook deze functie voor als je geen ochtend persoon bent!
 • Volt
  Ga je vaak naar het buitenland? Houd er dan rekening mee dat voltages daar lager kunnen zijn. De meeste stopcontacten in Nederland geven 220 tot 240 volt. Voor in Nederland is een haarstijltang die minimaal 220 volt nodig heeft dus voldoende. Maar in het buitenland zijn er vaak stopcontacten die maximaal 130 volt geven. Een haarstijltang die minimaal 220 volt nodig heeft, werkt hier dus niet. Sterker nog, als je die aansluit op het stopcontact, dan schieten de stoppen door. 
  Mocht je dus vaak in het buitenland zijn en daar je haar willen steilen? Kies dan voor een dual voltage haarstijltang. Deze stijltangen zijn voor internationaal gebruik en werken met zowel 110 volt als met 220 volt en kun je dus in zowel Nederland als in het buitenland gebruiken.


Tot slot hebben we nog wat tips.

 • Let op: Gebruik geen haarstijltang of een andere hete stylingtool als je haar vochtig is. Je haar moet écht droog zijn, anders verbrand je het!
 • Ga je een haarstijltang van het buitenland kopen? Houd er dan rekening mee dat een haarstijltang uit het buitenland een andere soort stekker kan hebben.
 • Welke haarstijltang je ook kiest, de platen van een haarstijltang dien je goed schoon te maken. Hiervoor kun je het beste wat alcohol van 70% en een watje gebruiken. Bijvoorbeeld een watje waarmee je make-up verwijdert.

Met bovenstaande informatie op zak is een nieuwe haarstijltang kiezen een stuk makkelijker geworden en kun je een weloverwogen keuze maken.
Met deze blog hopen we je genoeg te hebben geïnformeerd over het kiezen en vinden van de beste stijltang voor je haar, die aan jouw wensen voldoen. Neem ook gerust een kijkje bij onze hitte beschermers. Gebruik ook de handige productfilters voor een optimaal resultaat.

Ben je er nog niet helemaal uit wat de beste stijltang geschikt is voor je of heb je aanvullende vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice via 038 – 460 71 21 van maandag t/m vrijdag van 9 uur tot 17 uur of via onze e-mail.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *