Welke voeding is rijk aan tryptofaan?

We hebben dagelijks eiwitten nodig als grondstof voor allerlei neurotransmitters (boodschapperstofjes) in onze hersenen. Eiwitten bestaan uit kleinere aminozuren en je lichaam heeft daar 20 verschillende soorten van nodig om eiwitten uit te maken. Deze aminozuren hebben allerlei functies in je lichaam en hersenen. L-Tryptofaan is een essentieel aminozuur. Essentieel houdt in dat je lichaam het niet zelf kan aanmaken. Je moet het daarom via je voeding opnemen, waardoor je er ook zomaar te weinig van kunt binnenkrijgen. Het is een hele belangrijke stof voor je lichaam en geest. Daarom willen we je graag uitleggen welke voeding is rijk aan tryptofaan.

Serotonine en melatonine

Tryptofaan wordt in je lichaam omgezet in serotonine en melatonine. Melatonine staat bekend om zijn essentiële functie om te kunnen slapen. Serotonine wordt ook wel het vrolijkheidshormoon genoemd en speelt een belangrijke rol in je hersenen om je happy te kunnen voelen. Serotonine en melatonine heb je samen nodig om te kunnen slapen.

Koolhydraten en eiwitten

Te veel suikerrijke producten hebben een negatief effect op de serotoninebalans , terwijl complexe koolhydraten als hele granen, groente, peulvruchten, bruine rijst een positief effect op de balans hebben. Daarnaast helpt eiwitrijk voedsel zoals vlees, eieren, vis, quinoa en bonen om meer serotonine en melatonine te produceren. Eiwitrijke voeding is per definitie ook het meest rijk aan het aminozuur tryptofaan.

Welke voeding bevat nu veel tryptofaan?

Vegetarisch

 • chocolade (bevat ook serotonine)
 • haver
 • bananen (bevat ook serotonine)
 • gedroogde dadels, pruimen
 • pinda’s
 • spinazie
 • bruine rijst
 • amandelen (serotonine)
 • linzen
 • zonnebloempitten, pompoen- en sesamzaadjes
 • kersen, kiwi en avocado bevatten ook serotonine

Dierlijk

 • melkproducten
 • eieren (eigeel) (serotonine)
 • vlees waaronder onder andere kalkoen
 • vis

Op Wikipedia is deze tabel te vinden waarin wordt aangegeven hoeveel tryptofaan er in bepaalde voedingsbronnen zit.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

In Nederland zijn voor aminozuren geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) vastgesteld zoals voor vitaminen en mineralen. De aanbevolen dagelijkse inname wordt voor tryptofaan geschat op tussen de 250 mg en 425 mg per dag (3,5 tot 6 mg per kg lichaamsgewicht per dag).

Veganist?

Als veganist of vegetariër dien je extra goed op je eiwitinname te letten om geen tekorten op te lopen aan essentiële aminozuren zoals tryptofaan. Naast het eten van de juiste tryptofaanrijke voeding is het ook belangrijk om andere co-factoren binnen te krijgen die kunnen helpen bij de optimale stofwisseling van tryptofaan. Magnesium en vitamine B6 zijn hierbij belangrijk. Maar hoe weet je of je misschien een tryptofaantekort hebt? Heb je last van de volgende symptomen?

Tryptofaantekort

Depressie, dysthymie, winterdepressie
Bipolaire stoornis
Stress, angst, paniekaanvallen, agressie, tandenknarsen
Obsessief-compulsieve stoornis, automutilatie
ADHD
Afkicken van verslavingen (waaronder roken)
PMS (premenstrueel syndroom)
Slapeloosheid, nachtmerries
Eetstoornissen (anorexia, boulimia nervosa, overeten leidend tot overgewicht/obesitas)
Fibromyalgie
Chronische (spannings)hoofdpijn, migraine
Chronische pijn
Jetlag
Obstructieve slaapapneu

Bronvermelding
Copyright (C) Orthokennis

Mocht je je zorgen maken of je hier misschien mee te maken hebt, dan kun je ons bellen of een afspraak maken met een van onze natuurgeneeskundige therapeuten Pien Rothuizen, Petra Vlieger of Roseline Kustner. Ze kijken graag met je mee. In verband met  corona bieden we ook skypeconsulten aan. Bel dan met 023-5312454 of mail met info@vanderpigge.nl

Het bericht Welke voeding is rijk aan tryptofaan? verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *