Zeer gewaardeerde maar opmerkelijke klanten. Deel 4: Condooms

In de tijd van de Onverzettelijke, oftewel Anton van Os, de man die zijn pand niet verkocht aan de heren Vroom en Dreesmann, had van der Pigge pertinent geen condooms in het assortiment. Van Os was een zeer gelovig katholiek, die nauw betrokken was bij de werken in de Groenmarktkerk. Maar een katholiek en anticonceptie gingen, in die tijd zeker, niet samen.

Het huidige zijkamertje, de ruimte waar nu de producten van De Groene Os en diverse merken natuurcosmetica staan, was destijds zijn kantoor. Klanten en medewerkers konden hem hartgrondig horen vloeken wanneer er weer een reclamezending condooms was binnengekomen. Hartgrondig vloeken? Ja, werkelijk. Dat kon dan weer wel. Met een nagelschaartje knipte hij de condooms aan stukken, vloekend en tierend. Dat zou er nooit komen! Niet zolang hij leefde!

En de oude Van Os werd oud, heel oud. Zijn nazaten hebben nog lange tijd niet gedurfd condooms op te nemen in het assortiment.

Het is vrij onlogisch dat een drogisterij geen condooms verkoopt. In welke tijd we dan ook leven. Klanten gingen er dan ook vanuit dat ze bij Van der Pigge verkocht werden. In de jaren waarin deze anekdote speelt werkten er nog uitsluitend mannen, zoals in veel branches het geval was. Bij Van der Pigge was de tijd ook toen al stil blijven staan en daarmee bleef de dracht van de winkelbediendes wat achterlopen bij het heersende modebeeld. De mannen droegen hoeden en stofjassen. Best een mooi plaatje, eigenlijk.

Een van deze heren was behoorlijk doof. Laten we hem voor het gemak Meneer Gerritsen noemen. Zo kon het gebeuren dat een jonge, verlegen man aan de toonbank Meneer Gerritsen trof. Dat de jongen verlegen was lag vooral aan het feit dat hij voor het eerst condooms wilde kopen. En zelfbediening was er, net als nu, bij Van der Pigge niet bij. Dus daar moest je om vragen.

De jongen vroeg, met fluisterende stem, om een pakje Durex. Daar! Hij had het gedurfd. Meneer Gerritsen fronste zijn wenkbrauwen en boog zich voorover naar de jongeman, die zichtbaar ineenkroop. Of hij dat even kon herhalen, zei de man in stofjas, ‘en kunt u wat luider spreken?’.

De jongen schraapte al zijn moed bijeen en zei nogmaals dat hij een pakje Durex wilde hebben. Ditmaal rechtte Meneer Gerritsen zijn rug, draaide zich om en liep kordaat naar achter. De jongen haalde opgelucht adem. Meneer Gerritsen kwam terug met een groot pak in zijn hand. ‘Biotex’ stond erop. Biotex Groen, om precies te zijn.

De jongen pakte zijn portemonnee, rekende af en vertrok. Meneer Gerritsen vroeg wie er aan de beurt was.

Vind je dit een leuk verhaal? We hebben meer opmerkelijke verhalen!

 

Het bericht Zeer gewaardeerde maar opmerkelijke klanten. Deel 4: Condooms verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *