Zonneallergie, oftewel Polymorfe lichteruptie (PLME)

Als je een van de ongelukkigen bent waarbij de huid reageert op de uv-stralen van de zon is dit bericht waarschijnlijk mosterd na de maaltijd. Waarom? Omdat zonneallergie meestal een huidreactie is als deze nog niet aan de zon gewend is. Daarom is het vaker bal voor de zonliefhebber tijdens de wintersport of in het vroege voorjaar.

Waar heb je last van bij zonneallergie?

Een Polymorfe lichteruptie (in de afkorting PLME), is de mooie benaming voor de (overgevoeligheids)reactie van de huid op de zon. Vrij vertaald: gedoe van de huid in verschillende uitingsvormen. Vaak zijn het kleine rode kwaddels (in hou van dat woord) die met behoorlijk veel jeuk gepaard gaan. Verhitte, branderige bultjes of blaasjes.

Hoewel een licht getinte huid er het meest gevoelig voor is, kan Iedereen er in principe last van krijgen. Ook al heb je de zon altijd goed verdragen, dan kan het tij zich keren en ben je plots de pisang.

Meestal ontstaat dé huidreactie na een dag, maar er kunnen ook een paar dage overheen gaan voordat de erupties ontstaan. Als je vervolgens de zon vermijdt dan ben je er na ongeveer een week vanaf. Het is uiteraard heel irritant en het beperkt je om van de zon te gaan genieten.

Ik zie in gedachten mijn vader weer fietsen rond 1975. Het hele gezin op pad en in de warmte. Mijn vader droeg zijn overhemd met lange mouwen en aansluitend de mofjes die mijn moeder van katoen had gemaakt. (Het doet me denken aan de vlijtigheid van de mondkapjes van dit moment.) Het tafereel ingelijst met de geur en roze kleur van de Kaloderma. Ik wist ‘t niet, maar dit merk bestaat nog steeds.

Uv-A of uv-B?

Beide uv-lichtstralen A (kortgolvig) en B (langgolvig) kunnen verantwoordelijk zijn. Al neemt men wel aan dat uv-A de grootste klier is. Uv-A kan namelijk ook een reactie uitlokken als je achter glas of in de schaduw zit en trekt zich minder aan van zonbeschermende middelen.

Ben je gevoelig voor zonneallergie?

 • Laat je huid langzaam wennen, zongewenning heeft tijd nodig.
 • Gebruik een goede zonnebrand. Producten met een minerale filter werken direct, zonnebrand met een chemisch filter moet je een half uur laten in trekken. Over de keuzes qua zonnebrandproducten schreven we eerder twee blogs: en uitgebreid blogs www.vanderpigge.nl/uitwendige-verzorging/zon en www.vanderpigge.nl/uitwendige-verzorging/welke-zonnebrand-is-sea-safe-koraalveilig .Verderop kun je lezen dat in zonnebrand stoffen kunnen zitten die lichtgevoeligheid kan uitlokken.
 • Smeer met regelmaat, dat is in principe elke 2 uur of na elke keer nadat je in het water bent geweest.
 • Vermijd de zon tussen 11.00 en 15.00 uur
 • Wil je weten hoe krachtig de zon is. Op internet is op de site van het KNMI de zonkracht te lezen.
 • Houd je huid droog, een natte huid vergroot de prikkel van de zon.
 • Bescherm jezelf met kleding, een pet of een plek in de schaduw.

Fotosensibilteit

Sommige stoffen kunnen de lichtgevoeligheid van de huid vergroten.

 • Medicijnen: zoals antibiotica, plaspillen en ibuprofen. Kijk eens in de bijsluiters
 • Planten: van de bereklauw is bekend dat het sap in combinatie met licht, blaren kan geven. Sint-janskruid kan de lichtgevoeligheid vergroten, maar ook keukenkruiden zoals dille, selderij en peterselie doen dit. Last not least ook een vergeten groente als pastinaak heeft dit effect.
 • Crèmes: daarin verwekte antibacteriële stoffen tetrachlorosalicylanilide en andere gehalogeniseerde salicylanilides, gechloreerde fenolen (bithionol, fentichloor, Jadit), alsmede sulfonamidederivaten in deodorant. Let ook op plantaardige stoffen alantolactone uit compositae (de bron van deze informatie is van deze site: www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ftxt/foto-toxische-foto-allergische-reacties.htm)
 • Chemische zonnebrand: ja vervelend genoeg kan er ook in chemische zonnebrand een trigger verwerkt zitten in de vorm van para-aminobenzoëzuur (PABA), cinnamaten, benzophenonen, dibenzoylmethanen, kamferderivaten en oxybenzon.
 • Geuren: musk ambrette, 6-methyl coumarine, Sandalwood oil en fototoxische reacties op bergamotolie zoals in perubalsem.

Je huid beschermen lijkt zo nog een hele puzzel, zoals het leren van een nieuwe taal: het lezen van etiketten.

Wat kan helpen?

Voorzichtig stel ik dat je je huid inwendig kan beschermen met bepaalde antioxidanten zoals bètacaroteen, maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. Bètacaroteen verhoogt de weerstand van de huid tegen de zon en uv-straling. Carotenoïden komen voor in gekleurd fruit en groene groenten maar ook wortels.

Er zijn bovendien homeopathische middelen die mogelijk de zonnegevoeligheid wat kunnen reduceren.

Uitwendig zijn er geschikte gels om de hitte uit de huid te halen en het herstel te ondersteunen. Vaak bevatten deze gels aloë vera.

Zoals inmiddels bekend hebben we diverse middelen in de winkel, maar vanwege de claimswetgeving mogen we ze niet benoemen. Kom langs, bel of mail. We helpen je graag.

Het bericht Zonneallergie, oftewel Polymorfe lichteruptie (PLME) verscheen eerst op Drogisterij AJ van der Pigge.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *