Zweetoksels voorkomen en verhelpen. Hoe doe ik dat?

22 jan. 2016 15:01:22

Ken je dat ongemakkelijke gevoel dat samengaat met zweetoksels? Oksels zijn niet alleen een grote veroorzaker van geur, maar vormen daarnaast ook voor velen een bron van onzekerheid. Ruik ik wel lekker? Hoeveel afstand moet ik houden van mensen? Wellicht zijn dat bekende gedachtes. Met een aantal verzorgende rituelen helpen wij je graag van dat onprettige gevoel af. Geïnteresseerd naar de beste tips? Lees dan gerust verder voor meer informatie.

Twee keer per dag wassen

Zweet ontstaat vaak door inspanning of stress. Zorg er daarom voor dat je dagelijks je oksels reinigt en bij voorkeur tweemaal per dag. Gebruik gedurende het reinigen een pH neutrale zeep als je snel transpireert. Met deze zeep haal je de bacteriën die de zweetgeur van overmatig transpireren veroorzaken weg.

Een zweetgeur uit je kleding halen

Zorg ervoor dat je het liefst elke dag schone kleding aan doet. Draag je kleding niet twee dagen achter elkaar, maar reinig ze regelmatig. Wanneer je één keer een zweetlucht in je kleding hebt, dan is dit bijna niet meer eruit te krijgen tenzij je je kleding goed wast. Deodorant en geurtjes helpen niet om je zweetlucht uit je kleding te verwijderen maar die zorgen er alleen voor dat het wat frisser ruikt. Hoe warm en knus gedragen kleding ook voelt, nieuwe kleding is natuurlijk altijd frisser.

Anti-transpirant en deodorant tegen zweet onder de oksels

Bij overmatige transpiratie is het verstandig om een anti-transpirant te gebruiken. Anti-transparanten hebben stoffen die ervoor zorgen dat je zweetklieren in je lichaam minder actief werken. Deodorant is eigenlijk alleen voor het voorkomen van een onprettige zweetgeur onder de oksels. Alleen is het wel belangrijk om elke ochtend deodorant te gebruiken voor frisse en heerlijk ruikende oksels en als je later op de dag voelt dat je begint te zweten kun je het gewoon nog een keer gebruiken.

Een effectieve anti-transpirant vinden?

Dove Invisible Dry is in haar samenstelling ontzettend effectief en remt de zweetproductie op een huidvriendelijke manier.
Odorex Extra Dry Deodorant Depper remt de zweetproductie bijna compleet door een hoge concentratie van “Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex”, wat een behoorlijk agressief bestandsdeel is. Voor de gevoelige huid wordt het daarom afgeraden.
Staat jou merk er niet tussen? Graag verwijzen we je naar een pagina waar zowel effectieve als dermatologisch verantwoorde Anti-transpirant zijn opgesteld.

Let goed op je eten en drinken

Eten en drinken kan een essentiele oorzaak zijn van zweetoksels en smerige luchtjes. Ga eten of drinken waar cafeïne en alcohol in zit uit de weg. Cafeïne en alcohol zijn grote boosdoeners wanneer het gaat om transpireren. Dit komt doordat je hartslag er door verhoogt wordt en je lichaam zichzelf koel wilt houden door te zweten, met name onder de oksels. Let daarom goed op wat je eet en drinkt om zo onprettige luchtjes te voorkomen.

Roken en transpireren

Roken is ook een factor van het vele zweten en de daarbij behorende zweetoksels. Roken lijkt niet gelijk iets te maken te hebben met het zweten, echter is het toch boosdoener. Het roken van sigaretten of sigaren zorgt voor een verhoogd hartritme, een verhoogde bloeddruk en daardoor stijgt de lichaamstemperatuur. Het effect is dat je sneller en vaker gaat zweten en dus meer last hebt van zweetoksels en de onprettige zweetgeur.

Het zweten voorkomen door je conditie op te bouwen

Probeer eens wat meer te sporten of doe een andere activiteit waardoor je goed gaat zweten. Door een betere conditie is je normale hartslag lager en zweet je minder. Het resultaat? Minder last van zweetoksels daarbij horende vieze luchtjes. Ook kun je gebruik maken van een sauna of een hete douche om alles eruit te zweten.

Het scheren van je okselhaar

Als man en vrouw zijnde is het goed om je okselharen te scheren. Het oogt frisser en daarnaast zal het zweet en de zweetgeur uiteindelijk ook verminderen. Vandaag de dag scheren voornamelijk alleen vrouwen hun oksels, alleen veel mannen doen dat niet. Juist het okselhaar kan eerder een transpiratiegeur veroorzaken wat veel mensen niet weten. Het scheren van je oksels helpt niet alleen tegen de hoeveelheid vocht (okselzweet), maar daarnaast houdt het ook de zweetgeur langer op afstand. Daarbij zijn gladde oksels eenvoudiger om schoon te maken.

Stress en zweten

Wanneer al deze tips niet goed aanslaan bij jou en je nog steeds veel zweet. Probeer dan te ontdekken of je niet teveel stress hebt, nerveus bent of andere angsten hebt. Dit kan namelijk zorgen dat je overmatig veel zweet onder de oksels en vaak last hebt van extreme zweetoksels. Als je bijna zeker weet dat dit het probleem is probeer dan de stress te verminderen of ga desnoods langs een huisarts.

Frisdrank

Wanneer de zweet teveel geurt, dan komen er teveel afvalstoffen naar buiten. Frisdrank is de grote boosdoener hiervan. Dat komt door de vele suikers die erin verwerkt zitten. Je lichaam krijgt een overdosis en het verzuurt. Om alle suikers weer af te voeren, moet je lichaam alle zeilen bij zetten en daarbij worden ook je oksels gebruikt, met het gevolg dat je veel gaat zweten en last krijgt van zweetoksels. Drink gewoon regelmatig water in plaats van frisdrank. Daarnaast is het ook nog eens veel gezonder en heeft het een beter effect op het lichaam.

Hygiëne combineren met een heerlijke geur

Buiten deodorant zijn andere verzorgende rituelen dus minstens net zo belangrijk! Parfum van deodorant komt pas tot zijn recht als de oksels lekker droog en fris zijn. Zijn jouw oksels klaar voor een verleidelijke geur. Bekijk dan gerust eens het assortiment van Voordeeldrogisterij.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *